HPV: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ;

Πως κόλλησα HPV;

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να ΄κολλήσει΄ HPV εκτός εκείνων που έχουν αμοιβαία και μακροχρόνια μονογαμική σχέση. Τουλάχιστον το 75% όλων των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα έχουν HPV στη ζωή τους. 

Ο HPV των γεννητικών οργάνων συνήθως μεταδίδεται με απευθείας σωματική επαφή συμπεριλαμβανομένης κολπικής, πρωκτικής ή πιο σπάνια με στοματική επαφή, με κάποιον που έχει φανερά (ή υποκλινικά) μολυνθεί από HPV.

Ο Human Papillomavirus (HPV) εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων να μην μεταφέρονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, και κονδυλώματα από άλλα σημεία του σώματος στην γεννητική περιοχή. Ωστόσο, τα χέρια μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέσον μετάδοσης του HPV των γεννητικών οργάνων.

Πως μπορώ να ελαττώσω τον κίνδυνο να κολλήσω HPV;

Επειδή ο HPV είναι πολύ συνηθισμένος, ειδικά στις νέες γυναίκες που έχουν πρόσφατα ξεκινήσει την ερωτική τους ζωή, κάθε σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο φέρει τον κίνδυνο μόλυνσης από HPV.

Περιορίζοντας τις εναλλαγές ερωτικών συντρόφων μειώνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης. Τα προφυλακτικά από latex μπορεί να παρέχουν κάποια προστασία από ασθένεια σχετική με τον HPV, όπως κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και τραχηλική νεοπλασία, αλλά μόνο αν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και μόνο για την περιοχή που καλύπτουν. Ωστόσο, επειδή ο HPV μπορεί να επηρεάσει περιοχές της επιδερμίδας των γεννητικών οργάνων που δεν καλύπτονται από τα προφυλακτικά, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από μόλυνση HPV.

Εάν βρίσκομαι κατά την διάρκεια της θεραπείας από μόλυνση HPV γίνεται ο σύντροφός μου να με κολλήσει ξανά;

Εφόσον ένα ζευγάρι παραμένει αμοιβαίως μονογαμικό και δεν παρουσιάσει νέες τάσεις για HPV ο κίνδυνος ενός ‘ping pong’ αποτελέσματος είναι μηδαμινός. Κάθε σύντροφος θα έχει αναπτύξει (ή αποτύχει να αναπτύξει) κάποια αντίδραση του ανοσοποιητικού στους τύπους του HPV στην υπάρχουσα σχέση.

Εάν η αντίδραση του ανοσοποιητικού ενός εκ των δύο είναι ικανή να ξεριζώσει τον HPV, αυτό το άτομο θα διατηρήσει την ανοσία σ΄ αυτόν τον τύπο HPV ακόμα κι αν επανεκταθεί από τον σύντροφό του. Ωστόσο, αυτή η ανοσία δεν παρέχει προστασία σε καινούργιο τύπο HPV που θα παρουσιαστεί στην σχέση από τον ίδιο ή διαφορετικό σύντροφο. Επιπλέον, εάν ένας εκ των δύο μεταγενέστερα γίνει ανοσοποιητικά ελλιπής εξαιτίας αρρώστιας, προχωρημένης ηλικίας ή φαρμακευτικής αγωγής, ο HPV μπορεί να επανεμφανιστεί μόνος του.

Επειδή έχω μονογαμική σχέση, η διάγνωση του HPV σημαίνει ότι ο σύντροφος μου με απατάει;

Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί δεν εξέταζαν τις γυναίκες με φυσιολογική τραχηλική κυτταρολογία για την παρουσία του HPV. Η εξέταση για τον HPV εφαρμοζόταν μόνο σε μερικές γυναίκες που βρέθηκαν με αφύσικη τραχηλική κυτταρολογία. Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς με υψηλού κινδύνου HPV δεν έχουν φανερές εκδηλώσεις της ασθένειας, μπορεί να νοσούσαν για μήνες ή χρόνια και να μην το ήξεραν.

Επίσης, η θετικότητα στον HPV μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ συνεχών εξετάσεων. Ασθενείς που είχαν προηγούμενα αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για HPV, μπορεί να έχουν λανθάνων HPV σε επίπεδο χαμηλότερο του ορίου εντοπισμού από εμπορικώς διαθέσιμες εξετάσεις.

Επιπλέον, είναι αδύνατο να καθορίσεις μια συγκεκριμένη μόλυνση πόσο καιρό υπάρχει ή να την εντοπίσεις πίσω, σε συγκεκριμένο σύντροφο, εκτός αν ένας εκ των δύο ήταν παρθένος (συμπεριλαμβανομένων, μη – διεισδυτικής σεξουαλικής επαφής και δακτυλικής επαφής) στην αρχή της σχέσης. Είναι απίθανο να πεις εάν ένας εκ των δύο ή και οι δύο παρουσίασαν τον HPV μέσα στην σχέση.

Τι γίνεται στην εγκυμοσύνη με τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες με ιστορικό HPV ή κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι απίθανο να έχουν επιπλοκές σχετικές με HPV κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του ανοσοποιητικού. Η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι μετά τη λοχεία για να εκτιμηθεί ο βαθμός της αυθόρμητης υποχώρησης.

Τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με ιστορικό κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων δεν έχουν επιπλοκές σχετικές με τον HPV. Σπανίως, βρέφη που έχουν εκτεθεί στον HPV μπορεί να αναπτύξουν πολύποδες στον λάρυγγα που ονομάζεται λαρυγγική παπυλομάτωσις. Η καισαρική δεν χρησιμεύει στο να αποφευχθεί η μετάδοση του HPV.

Θεόδωρος Βασιλειάδης

Χειρούργος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Created by EXTROVERT